Vovvarna

Dom vovvarna som finns här


Idag finns 2 golden tikar här  Vexla 7 år, Fox 3 år

och våran golden hane Skutt 3 år

 Skutt o Fox  kommer från senaste kullen

och Yatzy 3 år

 Welsh Corgi Cardigan tik

Vexla, Skutt, Fox och Yatzy

Vexla

Jag var väldigt glad i Troja, våran stamtik. Just hennes sätt o vara det där kärgoa supersnälla sättet. När jag fick nyss om en kombination där Trojas kusin skulle bli morfar till en kull valpar så kände jag att varför inte. Tingade en valp och hem kom Vexla. Vexla har verkligen fått med sig det där sättet som jag så hoppades på.

Fox

När jag bestämde mig för att använda Vexla i avel så valde jag Emser till Vexla som jag själv har fött upp. Just för att jag känner Emser så väl sjukdomar mentalitet osv. Emser har Troja som mormor som är min stamtik. Vexlas morfar var kusin med Troja. Just dom linjerna är jag lite rädd om. Dom är väldigt goa i sätt osv. Så dom vill jag dubbla. Sen Emsers mamma Sarek var en väldigt speciell golden , riktigt riktigt bra! Så självklart skulle jag behålla en tik. 5 tikar föddes. Riktigt riktigt bra alla 5! Vem skulle jag plocka ut? Efter mycket velande hit o dit så gick jag mest på känslan och det blev nr 6 i ordningen. En väldigt självständig tik som vet vad hon vill. Hon har samma drive som Sarek o Twix. Fox är explosiv mot sin bror Skutt som är mycket lugnare. Fox är också en kopia av sin mamma både i sättet och i farten förrutom Fox verkar ha mer foccus , inte så störningskänslig och framför allt mer sammarbetsvilja. Precis det jag var ute efter i denna kombo. Fox har otroligt lätta steg . En mjuk tik och liten väger bara 19 kg och är en aningens mindre än mamma Vexla. Fox har ärvt det där himla goa sättet.

Skutt

När kull 5 kom så ut kom en han valp skuttandes. Ja han skuttade rakt ut utan fosterhinnor och navelsträngen var av. Han vägde endast 216g .Jätte pigg o sökte sig för att börja äta direkt. Fick hjälpa honom från starten igenom att hålla bort sina syskon osv. Jag började kalla honom lille Skutt. Han gick rakt in i hjärtat på hela familjen. Jag har alltid varit tikmänniska även sambon. Men vi blev stormförtjusta i honom. Han är rätt lik Troja våran stamtik i sättet o det är nog därför vi gillar honom så mycket. Han är så snäll finner sig i allt. Är rätt stor skillnad mellan Skutt och hans syster därför också kände vi att det fungerar o ha 2 valpar från samma kull. Inte direkt arbetsmässigt båda har fart och väldigt trevliga o jobba med. Men Skutt hela han är lugnare. Han kan bara rätt vad det är sitta o titta på när vi håller på i köket går sedan o lägger sig. Han är en väldigt mjuk, lyhörd hane. Han pratar med ett väldigt mörkt morr som han har ärvt, han skrattar också som sin farmor Sarek gjorde. Skutt är också den hund som är mest lik Troja våran stamtik i sättet som vi har och haft. Mer lik än Trojas döttrar Sarek o Saga. Skutt är en liten hane som är en aningens högre än sin mamma Vexla och väger 21 kg.

Yatzy

Är så spännande med Yatzy! En helt annan ras från en helt annan rasgrupp. Vi har under alla år pratat om en bordercollie. Men känt att det blir mycket pga våra golden. Våra golden är lugna inne men samma energi ute när man jobbar med dom. Så vi har tänkt men om några år hela tiden och nu är det över 15 år att vi har tänkt så. Jag var o tävlade Rally på Stora Stockholm år 2017 och vi gick igenom rasmontrarna. Vi tittade lite på collie men dom som stod i rasmontern var inte positiva till att vi skulle använda den till vallning. Vi gick vidare o skulle gå förbi Welsh Corgi montern. Alltså dom har sån charm. Vi blev kvar där 30 min och pratade. Upptäckte det är ingen ren sällskapsras som vi hade trott. Finns 2 raser Corgi ena är Pembroke och andra är Cardigan. Just Cardigan föll oss så i smak. Hösten 2019 var jag o tittade på ett vallningsläger för corgisar. Sen efter det är inget att tveka på längre utan vi tog beslutet att det blev en Corgi istället för en bordercollie. Och nu vi har haft Yatzy i 3 år och jag är så hundra på att vi tog rätt beslut. Vi har köttdjur här hemma men så mycket vallar vi inte . Speciellt på vinterhalvåret är det lugnt. Vi behöver även en vakthund. Det som jag verkligen gillar med rasen Welsh Corgi Cardigan är att den har så många områden som den täcker här hemma på gården. Vakta hönsen vi har en del räv här och nu i höst talade hon om att vi hade en Tax i hönshuset :=D , vakta gården, valla korna och hålla sällskap med oss ute hos djuren. Är riktigt skönt med Yatzy för hon har stenkoll på gården o talar om att det är något.Sen har hon en enorm charm också. Yatzy har redan börjat att hjälpa oss mycket här hemma med djuren. Hon har jätte fina vallningsanlag. Superfin o lugn hos djuren som jag verkligen gillar. Yatzy pratar en massa och älskar att retas med Skutt. JAg är helt tok kär i rasen och Cardigan är här för att stanna. Det bästa är med Yatzy att hon är med oss ute hos djuren att hon kan vara med lös och det har vi verkligen saknat att kunna ha med någon hund ut till ladugården så. För våra golden dom häver i sig skit och sticker iväg när dom har tråkigt :=D


Yatzy är en rätt lugn tik, väldigt stor personlighet. Social och öppen mot folk. Hon är även en rätt mjuk tik och otroligt smart.