Stallet

Känner att det är hög tid att stallet får en egen plats här på hemsidan 😀 på instagram heter vi stalllyckorna

Drömmen om en egen häst har alltid funnits där. Sen jag var 3 år så har jag varit väldigt förtjust i hästar. Men med 4 åsnor som jag hade länge så hinns inga hästar med. Nu efter några år efter jag fick ta bort mina 2 som varit med länge så kände jag att nu är det dax. Började leta i höstas. Först hittar jag sällskapet till framtida hästen. I december 2018 så hämtade vi hem B-ponnyn Frodo. En 7 årig valack okänd härstamning. Märktes att spöet har användts mot han när han tex slog bakut . Men lugnt och tålamod och bestämd så har han ändrat sig väldigt mycket till en riktig ängel o han fortsätter att utvecklas för varje dag. Verkar verkligen gilla sitt nya hem. Räknade ut att han har haft ca 7 olika hem på dessa år. Små killarna rider honom och nu håller jag på att tömköra honom.

Letandet fortsatte. Var o provred ett antal hästar. Men det var något som alltid inte stämde. Samtidigt som jag hittar den där hästen med stort utropstecken så händer en fruktansvärd olycka här hemma. Men vi kände att det är bra o tänka på något annat. Så vi åker o hälsar på och hämtar sen hästen 😀 Jag blev blixt kär . Han är verkligen speciell! Hela hans personlighet , ja vad ska jag skriva . Har nog aldrig stött på en sån häst innan 😀 Lugn o trygg men ändå fart under hovarna. Han har hjälpt mig att ta mig framåt på dagarna. Han heter Nybackas MacDuffy Carthách i passet men vi kallar honom Merlin. Han är av rasen Irish cob och är uppföd här i Sverige. Merlin är 2 år och blir 3 år nu i vår. Jag håller på att tömköra honom, köra in honom och även förbereder honom för inridning  . Han är för ung ännu för att ridas .

Åsnor är ett av dom djur som jag känner att folk tror fel om. Härligare varelser får man leta efter 😀

Väldigt sociala mot oss människor, gosiga, nyfikna, har humor, väldigt smarta, långt minne, dom har en egen vilja så det gäller att stå på sig.

Här hemma har jag 2 åsnor Cleopatra som är född 2004 och Akilles som är född 2007. Cleo är väldigt vänlig och snäll. Lugn och trevlig. Akilles är också väldigt trevlig, även som hingst var han väldigt trevlig. Akilles är idag kastrerad. Akilles är väldigt het , busig han är snäll och visar hänsyn. Den vanligaste frågan, vad gör jag med åsnorna. Jo jag kör dom. 😀 Idag bor det ca 500-600 åsnor i Sverige. Dom kan bli uppåt 40-50 år . Finns Svenska åsneföreningen o varje år anordnas det en tävling. Man kan inte jämn föra en häst o en åsna är som en hund och katt 😀

Akilles

Cleopatra

DSC_0048

Cleo o Akilles, Vill också smaka äpple 😀

Bakrunden

I brist på hästar så började jag med kompis sköta om ett åsne sto och åsne hingst 1991-92 kommer inte riktigt ihåg. Stoet hette Lady så hingsten som hette Zeb. När jag var 12 år 1993 så föddes det en liten hingst föl. Efter tjat på mina stackars föräldrar i en månad så sa dom till slut ja. Åsnan fick namnet Tomas. Ett brunt som blev grått sen . Jag var jätte glad 😀 Fick dela honom med syrran men det gjorde inget. Körde in honom o i byn som vi bodde, tyskar älskar att vara där . Är med på ett antal kort när jag kommer körandes 😀 1994 så får Zeb somna in, sep så föds ett svart sto föl Molly. Nu var inte Tomas trevlig. Åsne hingstar är värre än häst hingstar. Han bet mig sparkade mig, har fortfarande ärr . Så vi tar o kastrerar honom. Efter ett tag så får han gå med sin mamma o syster. Ioch med att vi kastrerade Tomas så blev han så mycket trevligare o han bet mig aldrig mer. När jag flyttar till eget så givetvis så får Tomas följa med. Ägaren ville inte att Molly o Lady skulle vara kvar utan dom ville att jag skulle ta över dom så jag köpte loss dom. Som tur är så min sambo som jag blev tillsammans med och är det även idag 😀 Han är lika djur tokig som jag fixade in dom på en gård i närheten. Ett år lämnade vi ut Lady o Molly till en hingst, året efter så fölade Lady o det blev en liten hingstföl. Med Molly höll det på gå riktigt illa. Fölet fastnade o dog, veterinären lyckades till slut att få ut fölet. Ladys föl, Raket såldes sen. Något år senare så började Lady att hosta, fick jobbigt med andningen. Tog ut 3 veterinärer, astma. Andra vintern blev hon så dålig så hon fick somna in. Astma är också ärftligt så lite orolig blev jag då Ladys son o dotter Tomas o Molly är ju släkt med henne.

Vi hittar en gård o köper den 😀 tar med mig åsnorna. Ston vill gärna vara 2 så jag köper in ett sto, Cleopatra , Cleo. Efter några år så skickar jag iväg Molly o Cleo på betäckning. Molly blev aldrig dräktig men Cleo blev det . Året 2007 föds ett hingstföl Akilles. Efter ytterligare några år så hörde jag en dag Tomas hosta. Hjärtat stannade kände så väl igen den hostningen. Han blev rätt dålig den vintern men piggnade till bra på sommar halvåret. Ett år efter Tomas började hosta så började även Molly. Visste i mitt hjärta att det går mot sitt slut. Dom andades väldigt ansträngt på vintern också. Vi klarade andra vintern sommaren kom igen o bägge piggnade till. Sen kom vintern igen , Tomas o Molly rasade mer i vikt blev riktigt dåliga. Feb 2015 så tog vi det tunga beslutet att låta bägge två somna in. Bror o syster fick följas åt sista biten tillsammans, kändes rätt. Eftersom dom hade tillbringat hela sitt liv ihop också. Tyckte väldigt mycket om Molly men Tomas hade jag ett väldigt speciellt band till. Svårt att förklara. Idag snart 3 år senare så känns det att något fattas mig fortfarande , ligger som en tyngd på axlarna kan man säga . Inte så konstigt då han hade varit med mig nästan i 22 år. Vi stod ofta o gosade han la sitt huvud på min högra axel sen bara stod vi där.

20140331_095403_new

12798915_1033305890041747_2448731185425791930_n