30 min

Japp redan tillbaka 😀 Läste något som jag måste nämna som är så bra skrivet. Men först hur jag hamnade där i texten. Det finns vissa raser som ev någon gång kommer att hamna här hemma. Man utvecklas också genom att ha olika raser . Sen är det vissa användningsområden som hundarna används till som behövs här hemma.

Labbe är högst troligt att den kommer hamna här hemma någon gång i framtiden 😀 Väldigt väldigt löst just nu ev en golden tjej nästa år om det skulle skita sig i det blå skåpet så blir det nog en labbe eller kanske inte.

Hunden efter det blir troligtvis en bc eller en collie för vi behöver hjälp här hemma collien är en väldigt löst kort är väldigt splittrat med vallnings egenskaperna så bc är ett säkert kort men men vi får se. Vi har pratat om en bc i 18 år nu 😀 Våra kossor är så tama skulle filma någon gång när sambon flyttar dom , men det är alltid lite bekymmer med kalvarna.

 

Vi har även pratat om att det skulle vara skönt o ha en soff potatis en hund som inte kräver det jobb som många aktiva raser gör . Är ju rätt förtjust i corgin 😀

 

Men vi kommer alltid att ha minst en golden här hemma 😀

Texten som jag läste handlar om just bc o collie avel som jag tror faktiskt många retriever folk kanske borde läsa. BC klubben vill inte att man ställer ut sina hundar utan dom jobbar enbart efter deras vallnings egenskaper. Sen har det dykt upp på senare år inte så bra bc men grund tänket är riktigt bra. Så här skriver Calle Borgström om bc o collien

 

”Den avlas inte för EN egenskap, utan för just vallningsegenskaperna. När man avlar för exteriör måste man alltid göra kompromisser och använda hundar som är sämre ur arbetssynpunkt och då urholkar man gradvis avelsmaterialet. Och när man urholkar avelsmaterialet  förändrar man rasen som helhet, och de som blir lidande är valpköparna och inte minst nästa generations uppfödare.”

 

Exakt på samma sätt ser jag på retriever raserna, förresten alla arbetande raser. Är inget fel med utställningar är riktigt kul men arbete borde gå först inte utseendet. På bruks klasserna så får man cert först i bruks klassen på utställning borde vara likadant på retriever raserna. Cert i jakt klass endast.

 

Har förresten höjt mina egna krav på avel , just för att jobba för en arbetande golden. Dom ska enbart inte bara gå på praktiska jakter utan man ska verkligen se på B-prov eller A-prov få meriter där. Men min kennel känns väldigt avlägset just nu.

 

Helgen som var så var jag o tävlade Twix i rally. Hon hade alla turbo knappar intryckta hi hi ja ja vad säger man galna hund 😀 Tänkte måste få bunkt med att kunna få henne o lyssna i dom lägena o inte bara gasa. Funderade hit o dit  började träna i måndags kväll o Twix gick igång igen . Tydligen räcker det med att bara säga rally så tänder Twix till ordentligt 😀 Börjar gå fritt följ på höger sida Twix blir alltså mer o mer laddad ända hon får är kommandot höger. Efter 5 min började jag bli irriterad först , ska ju tävla snart igen så här laddad kan hon inte vara måste tänka till. Men så vände jag på tankarna jäklar vilken bra hund jag har!!! Tänkte vi gör ett test hur länge kan hon gå fot utan retningar o annat. Så vi gick o gick höger sida o vänster sida. När Twix hade släppt ut lite energi o började verkligen lyssna ja hur länge hade vi gått? Jo ca 30 min 😀 Alltså hur många hundar klarar det 😀 fotgåendet i 30 min utan någon belöning eller annat full ögonkontakt 😀 Istället för att bli som sagt irriterad längre så har jag vänt till positivt istället 😀 Ska se om jag inte kan köra igång lydnaden igen med Twix hon har ett 2:a pris i gamla eliten. Är ett jätte svårt jobb men men varför inte 😀 För det verkar som att bara köra rally fungerar inte utan måste ha något mer till Twix 😀 Har trott att det inte är så bra idee o varva lydnad o rally men undrar om det inte är det som fungerar med Twix 😀 Vi får se men vi kör på . Är så otroligt glad idag att vi behöll Twix den gången för snart 8 år sedan.

 

Längtar som en tok till okt ! då kommer en ny liten familjemedlem hem hit ! Funderar på namn …….

 

12dec-09 079kaja

Twix med kråka 😀