Gör ett nytt försök :D Tankarna om Vexla

Började skriva så kom det något imellan kommer inte ihåg vad det var men fam går lixsom före . Nu vet jag inte om jag har några läsare kvar. Men har tänkt många gånger vem skriver jag för. Jo mest för min egen skull om man skriver för andras eller bara skriva om sånt som är bra vad ger det för något igentligen?

Var var vi jo med Vexla. Röntgade henne o fick då resultatet A och ua 😀 Hon har inte riktig rak rygg den är böjd, hon har svårt o sitta rakt sätter sig gärna på sidan eller lägger sig ner. Eftersom vi jobbar med brukset så kände jag att jag ville röntga ryggen också. Passade på o göra det när höfter o armbågar röntgades . Superskönt! ryggen var jätte fin! Så nu är det bara o tuta o köra. Viktigt så viktigt att hundarna mår bra o det inte är kroppen som sätter stopp. Letar också anledning också varför Vexla är som hon är . I slutet av aug gjorde jag mh med Vexla. Åkte ända vägen ner till Höganäs bk där gjordes mh och även Tina som har brorsan Viggo kom o gjorde mh. Är så otroligt värdefull information man får o jag önskar verkligen fler gjorde mh eller BPH. Mentaliteten brinner jag så för! Mycket har sin början i min blandis Festis där Mentaliten inte var så bra. Är också det absoluta svåraste jag har gjort någon gång är att låta en hund som inte mår bra mentalt somna in. Mycket lättare eller inte lättare men ni förstår att låta tex Sarek få somna in fanns lixsom inget annat att göra. Men med Festis tänkte man vi kör en dag till kanske går o jobba lite till. Ja ja tillbaka till MH med Vexla. Vexla är en mes kan man säga 😀 man ska inte jämnföra men en väldigt stor skillnad jämnfört med Saga o Twix även Sarek o TRoja som inte finns längre. Hade faktiskt det i tankarna att kanske att vi får bryta. Men blev rätt förvånad Vexla gör ett helt okej mh 😀

 

1a.Kontakt hälsning :   4
1b.Kontakt samarb. :   3
1c.Kontakt hantering:   4
2a.Lek 1 leklust :   4
2b.Lek 1 gripande :   4
2c.Lek 1 grip/dragk :   3
3a 1.Förföljande :   3
3a 2.Förföljande :   4
3b 1.Gripande :   2
3b 2.Gripande :   2
4.Aktivitet :   2
5a.Avst.lek intresse:   2
5b.Avst.lek hot/aggr:   1
5c.Avst.lek nyfiken :   3
5d.Avst.lek leklust :   5
5e.Avst.lek samarb. :   2
6a.Överr. rädsla :   3
6b.Överr. hot/agg :   1
6c.Överr. nyfikenhet:   3
6d.Överr. kv. rädsla:   1
6e.Överr. kv. intr. :   1
7a.Ljud rädsla :   3
7b.Ljud nyfikenhet :   2
7c.Ljud kv. rädsla :   1
7d.Ljud kv. intresse:   2
8a.Spöken hot/agg :   2
8b.Spöken kontroll :   4
8c.Spöken rädsla :   5
8d.Spöken nyfikenhet:   3
8e.Spöken kontakt :   5
9a.Lek 2 leklust :   4
9b.Lek 2 gripande :   4
10.Skott :   2

Vexla brydde sig inte om gruppen följde gärna med testledaren lät sig kännas igenom lite lite jobbigt var det. Hon sprang efter kampen o hämtade hon gillade att kampa med testledaren. Trasan sprang hon efter tog den inte. Avståndsleken så gick hon till figg när den började prata bakom. Sen kampade och lekte med figgen. Dumpern overallen blev hon rätt rädd för men inget kvarstående o inte intresse. Skrammel blev hon ännu räddare för men inget kvarstående lite lite intresse. Spökena blev hon jätte rädd för o satte sig hos beskrivaren. Sen när jag stod mittemot kom hon o var överlycklig på figgarna. Leklusten var sen samma som det var när man började . Där ser man väldigt tydligt om dom lägger på sig massa under resans gång. Skottet så släppte hon kampen tittade på skottet o sedan kamp igen. Brorsan Viggo hade en del jätte fina bitar jätte härlig hund! Men han la på sig under resan och tyckte att resan blev jobbigare o jobbigare.

Men så roligt att vi kunde göra mh tillsammans Tina!

Lite bilder Tina har fotat 😉

DSC_0004

DSC_0009

DSC_0019

DSC_0021

DSC_0024

DSC_0027

DSC_0032

DSC_0049

DSC_0057

DSC_0060

DSC_0065

 

Sen var det brorsan Viggos tur 😀

DSC_0101

DSC_0137

 

 

Så Vexla är numera röntgad funktionsbeskriven mentalbeskriven. Skulle vara en del uppfödare som inte skulle tveka på att avla på Vexla. Hon har dom bästa av höfterna nämligen A fattas bara en ögonlysning. Den ska jag göra om några år då om det är något så brukar det visa sig när hunden är några år. För mig i min kennel så är det otroligt viktigt att det blir bra hundar, bra golden. Bra hundar i familjen och i samhället. Bra jakthundar bra hundar o jobba med. Jag är otroligt kritisk när jag ska låta tikarna gå iavel. Avstår hellre än o avlar på. Jag vill inte sänka kvaliten på golden utan jag jobbar för att höja den och även behålla den kvalite som finns. Saga som jag har här hemma valde jag inte att avla på även fast jag har fått många förfrågningar genom åren. Just för att det finns osäkerhet i kullen. Den osäkerheten ställer till det för Saga. Tex på lydnadstävlingar när hon jobbar ifrån mig så förstår hon inte eller vill inte förstå vart rutan är för det står massa folk där. Eller i skymning på en jakt där skyttarna är lite skumma i ljuset. Eller på ett jaktprov där hon undviker att söka där folk är . Eller tar inte dirigeringarna för hon blir osäker på mig. Bara en liten del. Så därför tycker jag inte Saga är något att tillföra aveln. Tycker så otroligt mycket om Saga men att avla på nej tack. Nu är det så att jag sitter nästan i samma sits med Vexla.

 

Hos Vexla så saknas det en del grundläggande egenskaper för retriever sen finns det en del ”skottkänslighet” det finns kvarstående också svårt att släppa. Nyfikenhet har hon men inte jätte stor. Hon saknar rätt mycket apporteringslust. Hon saknar en hel del sammarbetsvilja, hon saknar koncentrations förmåga eller rättare sagt hon har en del men är otroligt störningskänslig och har jätte svårt o hålla ihop längre stunder. Tycker ni fortfarande att hon borde gå i avel ni som ser själva mh och röntgen resultatet? Bara för att dom är friska så är det inte allt inte iallafall för mig. Men Vexla är helt underbar!!!! Vi tycker så mycket om henne. Sa det hon får bli våran mascot 😀 Hon är en jätte härlig familjehund! Hon är underbar mot barnen hon är underbar mot Saga o Twix dom tycker så mycket om varandra.

 

Vi har börjat jobba med brukset o lydnaden jag o Vexla. Går superbra här hemma eller när vi är själva o tränar. Tuffar på superfint i spåret jobbar på jätte bra på planen. Men så fort vi åker på kursen eller där det är mycket störningar så tappar jag Vexla helt hon vet inte vad hon ska göra o i vanliga fall är hon klockren. Tex spåret vad spår det finns ingen lukt här säger Vexla på kursen. Hemma så har jag problem att hålla i henne. Idag var det kurs igen är varannan gång lydnad o varannan gång bruks spår. Idag var det lydnad. Utav 5 saker som hon borde kunna så var det en sak som hon gjorde. Började med att hon riktade sitt intresse helt mot skogskanten visade sig att någon hade lagt ut dammys där. Körde fria följ tappade henne helt efter 5 steg helt om. Körde en slät inkallning hon drar järnet iväg till någon kon o sedan springer omkring. Kastar apporten mitt fel säger inte sitt kvar Vexla drar iväg o springer iväg med den . Hoppet springer hon brevid. Avslutade med fjärren satte henne o stod 2 steg framför o la henne. Det gick. Vi körde budföring o hon har verkligen varit skit duktig när jag har gjort det här hemma o på andra ställen men när jag säger marsh så drar hon iväg o springer runt o letar efter något ätbart på gräsmattan. Numera är jag mer förvånad när saker fungerar än när dom inte fungerar. Funderar mycket varför fungerar det inte när det är tex allvar som wt som på kursen? Jag är inte nervös ha ha finns inget o vara nervös över 😀 Stod o pratade efteråt en stund med en annan kursdeltagare som varit med ett tag. Antagligen kommer det inte bli så mycket bättre med Vexla visst jag kan jobba upp en del mycket jobb framför mig. Men allt går inte bygga upp när det fattas i grunden . Undrade om jag inte ger upp . Nej sa jag det gör jag aldrig, gav aldrig upp om Festis min blandis varför ska jag ge upp om Vexla. Vexlas problem är ingenting  jämnfört med min blandis som jag hade.

 

Så nu blir det mer jobb på att hålla koncentrationen och inte bli så störd av omgivningen. Tanken är ju att jag ska försöka ta hjälp av den träningen sen till wt. Jakten som vi lägger just nu på hyllan o bara koncentrerar oss på brukset o lydnaden. Tror det blir snurrigt för Vexla o köra jakten lite vid sidan om just nu. Fick med mig 2 verktyg som jag ska jobba efter idag. Tror att det kan vara något 😀

 

Jag ger aldrig aldrig upp, Vexla är en väldigt svår nöt o knäcka , har kanske haft för lätta hundar innan vem vet . Har aldrig varit med om golden betee sig som Vexla så det är väldigt intressant. Man får försöka vända det till sin fördel. Om jag nu lyckas o får Vexla att höja sig då har jag lärt mig enormt mycket. Tror också att man får se allting från ett positivt håll istället. Det är tur att Vexla är så go som hon är vi skulle aldrig vilja vara utan henne!!!!!

19059659_1431200413585624_5147802939740048579_n

 

gyllenemix@gmail.com